torsdag 4 oktober 2007

Trött igen

Läste en artikel, den första i en serie, i den fantastiska tidningen Norra Skåne. Artikeln är skriven av en kvinna vid namn Berit Önell och hon är väl inte känd för att vinkla sina artiklar speciellt objektivt...

Bakgrunden är att en kille mellan 20-25 (vet inte exakt) har avlidit till följd av flera års heroinmissbruk. Den exakta dödsorsaken är inte känd men att det är drogrelaterat är ställt bortom allt tvivel. Händelsen i sig är givetvis oerhört tragisk!

I artikeln får mamma och syster komma till tals och, föga förvånande, läggs i princip allt ansvar på Socialförvaltningen. "Det är för jävligt att det sociala inte gjorde mer, trots flera påstötningar från familjen." Att killen själv hade ett ansvar nämns inte i artikeln, inte av familjen i alla fall. Nä, hela skulden läggs på Socialförvaltningen och en handläggare.

Frågan är om folk har en aning om hur många föräldrar och anhöriga som ringer "Soss" varje dag och kräver åtgärder. Detta trots att klienten ifråga inte är speciellt motiverad att inleda någon form av behandling. Ofta är det de anhöriga som ställer till det för handläggarna och dom är ofta mer fientligt inställda än klienten. Därmed är det kanske inte alltid så lätt att "sortera" vad som är riktigt allvaligt och vad som är mindre allvarligt. Om man nu kan använda termen "mindre allvarligt" i drogsammanhang....

Det som gör mig så trött är att så fort någon får ett problem så räknar man med att någon annan ska lösa det till en. När hände det här att vi slutade ha ansvar för något själva? Vi kan väl inte springa till "Soss" varenda gång vi springer på problem? Någonstans, någon gång, har ju ändå individen gjort ett aktivt val och börjat med sitt missbruk. Visst, det finns omständigheter som är värre än andra men ändå. Valet är ändå upp till individen. Det bör ju också innebära att individen har ett ansvar i rehabiliteringen. Vill vederbörande inte så kvittar det vad handläggaren gör. Det enda som finns att göra är att göra ett sk LVM. Och det kan man bara göra om handläggaren bedömmer att det finns fara för eget eller andras säkerhet. Och den bedömningen är rätt lurig skulle jag tro... Alla måste fan börja ta lite ansvar själva, det är så lätt att skylla på någon annan. Men bara för att det är lätt innebär det inte att det är rätt... Det känns jävligt lågt att skylla på alla andra istället för att se sin och missbrukarens del i det.

Etiketter:

2 kommentarer:

Klockan 2007-10-07 23:12 , Blogger Per sa...

Öh..?..hur vinklar man en artikel objektivt???

 
Klockan 2007-10-08 10:24 , Blogger Red... sa...

Ha ha ha, du tog fan rätt lång tid innan du kommenterade det....Längre tid än jag trodde!

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida