tisdag 12 maj 2009

Have some faith in people!

Läste en spalt i Metro. Jag vet, jag vet, Metro är kanske inte gräddan direkt men ändå...

De som tycker att all kultur borde vara gratis är faktiskt tämligen få till antalet och det borde inte vara dessa man utgår ifrån när man drar sina slutsatser. Det är väl ingen frisk människa som tycker att våra skådespelare, artister eller konstnärer ska arbeta gratis? Dock borde samtliga branscher anpassa sig till den verklighet vi lever i och bejaka den teknik som finns idag. Visst är det en fråga om lättja men vadå då? Låt folk vara lata då men ge dom samtidigt ett bra alternativ till olaglig nedladdning. Musikbranschen är verkligen på gång med bl a Spotify men filmbranschen ligger hopplöst efter.

Samtliga inblandade måste inse att det inte är OK att skivbranschen ska bestämma vilka låtar jag ska köpa, det är inte OK att filmbranschen ska bestämma att bio är det bästa sättet att uppleva film på och det är inte OK att branschspecifika organisationer agerar rättsväsende.

Kontentan är alltså att skivbolagen ska spinna vidare på Spotify och laglig nedladdning av musik, filmbolagen borde verkligen vakna upp och se att vi lever på 2000-talet och förmedla film på ett sätt som tilltalar alla kategorier av människor och slutligen borde IPRED och alla andra lagar kränker den personliga integriteten skrotas per omgående!

sist i sin artikel skriver Hanna Fridén "I dag handlar inte fildelningsfrågan om demokrati, yttrandefrihet och kulturspridning. Den handlar om lättja och girighet. De här aktionerna kommer att slå tillbaka mot det som är fantastiskt med Internet i dag. Det är synd att vi gång på gång genom historien får veta att vi inte kan hantera frihet, att vi behöver någon som går in med järnhand och styr det vi gör bara för att det är så mänskligt att bete sig ansvarslöst och själviskt så fort vi kan."

Jag ställer mig frågan: vilka gånger det är som någon har fått "gå in med järnhand och styra upp oss"?Menar hon när Hitler gick in och styrde med järnhand? Eller Stalin? Eller Pol Pot? För visst var det så att det var ansvarslöshet och själviskhet som gjorde att tyskarna, ryssarna och invånarna i Kambodja förtjänade just dom ledarna...? Och inte var det väl just frihetslängtan från människor som gjorde att dessa ledare till slut misslyckades...? Och framför allt, visst var det väl bättre när ledarna bestämde vilken information vi skulle få, vilken musik vi fick lyssna på och vilka filmer vi fick se...?

Etiketter:

2 kommentarer:

Klockan 2009-05-13 10:15 , Anonymous Hanna Fridén sa...

Är att jämföra med Hitler något du gör ofta i dina debatter?

Nåväl! I ett perfekt samhälle där alla kunde sköta sig så skulle vi kunna leva utan legitimation, utan lagar och utan övervakning. Så är dock inte fallet, och övervakningen stiger hela tiden och man får exempelvis inte gå maskerad på gatan (religiös tillhörighet ett undantag). Om vi skulle olagligförklara tjänster som döljer IP och införa legitimering på internet så skulle kontrollfaktorn hamna på samma nivå som ute i vårat samhälle. Förstår du jämförelsen bättre nu? Inte så jävla mycket varken Hitler eller Stalin där.

Spotify är förövrigt jättebra, men tyvärr verkar det svårt att få det att fungera eftersom folk fortfarande prioriterar nerladdning istället för nya alternativ. Vad ska pusha filmbranschen till ett Spotify för film när Spotify för musik går åt helvete? Fler måste stötta nya alternativ som gör det smidigt, annars kan vi leta efter dem i låtsasland.

Är det hela mer förståeligt nu?

Lite löjligt att inleda det hela med att Metro inte direkt är gräddan på moset heller med tanke på... tja, ditt blogginlägg och den märkligs jämförelsen med Hitler. Just saying: Rätt löjligt. Ja?

 
Klockan 2009-05-14 11:08 , Blogger Red... sa...

Ha ha, kul svar....Jämförelsen med nämnda diktatorer gäller självklart ditt påstående om att någon gång på gång har fått gå in med järnhand. De gånger någon gjort det har det skitit sig tämligen rejält...

Vad gäller ditt påstående om att Spotify inte funkar hävdar jag att du har FEL. Användarna fortsätter att öka på Spotify och vad förstår så minskar nedladdningen. Åtminstone om man ska tro branschernas egna uttalanden. Så att Spotify går åt helvete verkar vara ett felaktigt påstående vilket följaktligen leder till att ditt argument gällande filmbranschen också är felaktigt.

Så nä, din ståndpunkt är inte mer förståelig...

Jämförelsen med diktatorerna refererar som sagt till ditt snack om alla gånger någon person fått gå in och styra med järnhand. Så, vilka gånger är det du menar egentligen? En begränsning av Internet som du beskriver det ÄR en begränsning i bl a yttrandefriheten, vilka är det som normalt vill frånta oss dessa grundläggande rättigheter? Diktatorer kanske...?

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida